De KVR is een onbelaste vergoeding voor gemaakte onkosten tot een maximum van € 163 (dagbedrag) per artiest. Als de KVR wordt toegepast hoeft de opdrachtgever over maximaal € 163 (dagbedrag) per artiest geen belasting en premies in te houden en af te dragen. De KVR mag worden toegepast voor iedere artiest. Voor de artiest is het bedrag van de KVR overigens geen vrije vergoeding. Achteraf moet de artiest altijd aan de fiscus kunnen bewijzen dat het bedrag van de KVR echt aan onkosten is besteed. Als dat niet lukt moet de artiest (en dus niet de opdrachtgever) achteraf belasting betalen over het niet bewezen bedrag van de KVR.

Het interessante van deze regeling is dat over de eerste € 163 er geen belasting en sociale lasten hoeven te worden betaald. Hierdoor houden vele artiesten extra geld over omdat ze anders dubbel verzekerd zouden zijn.
Teveel betaalde loonbelasting wordt namelijk verrekend in de inkomstenbelasting en maar de sociale lasten niet. Eenmaal betaald ben je het kwijt en in de inkomstenbelasting kan dit niet worden bijbetaald.
Voor een ieder met een reguliere baan (muziekschool en/of buiten de muziek) en studenten is dit dus kostenbesparend. Wel moet men er vanuit gaan dat, mocht men op deze basis veel optredens verzorgen, men ook veel kosten heeft gemaakt of het nodige heeft gereserveerd om in de inkomstenbelasting te kunnen bijbetalen.

Deze regeling is niet interessant voor een ieder die niet voor andere werkzaamheden verzekerd zijn. Geen betaalde sociale lasten betekend dat er over deze bedragen ook geen uitkering kan worden geclaimd.

 Interessant voor:

  • Studenten (die nog niet IB plichtig zijn);
  • Iedereen die een reguliere baan heeft;
  • Iedereen die geen gebruik zal maken van een uitkering aangaande betreffende optredens

 Niet interessant voor:

  • Iedereen die gebruik maakt of zou gaan maken van een uitkeringssituatie;
  • Iedereen die niet een klein gedeelte van de uitbetaalde KVR kan reserveren voor de IB